Historia: Zachowane gorzelnie na ziemi kępińskiej – część I
Publikujemy fragment opracowania Piotra Pawlaka dotyczącego gorzelni działających w naszym powiecie i okolicy opublikowane w kwartalniku „Na sieradzkich szlakach” nr 1/141/2021/XXXVI.
Gorzelnictwo na ziemiach polskich ma długą tradycję. Wódka pojawiła się tu z całą pewnością już w XV w. Początkowo wykorzystywano ją przede wszystkim we dworach w celach leczniczych, głownie na problemy natury trawiennej. Jednak z czasem uległo to zmianom na cele konsumpcyjne. Statut z 1496 r. gwarantował każdemu szlachcicowi prawo do własnej produkcji piwa i wódki.
Gorzelnictwo, początkowo włączone do cechu słodowników i piwowarów, szybko zaczęło zdobywać popularność. Duży wpływ na rozwój gorzelnictwa miało sprowadzenie do Europy ziemniaków, które w XIX w. zaczęły być powszechnie wykorzystywane do produkcji alkoholu, zastępując droższe zboże. Wraz z wprowadzeniem administracji państw zaborczych zaczęto nakładać pierwsze podatki od alkoholu oraz regulować ilość jego produkcji.
~ Piotr Pawlak
Więcej w nr 32 (1441) 2021 r. „Tygodnika Kępińskiego”.
Bądź pierwszy!